Vill du, liksom jag, inte ge Meta tillgång till alla dina bilder?
Av Jennie, 2026-08-19
Meta (Facebook och Instagram) är lite luriga. De kan skanna av bilderna på din mobil med hjälp av AI, även bilder du inte har lagt upp. Det betyder att de får tillgång till varje bild du tar med din mobil, såvida du inte aktivt begränsar den tillgången. Många missa att begränsa tillgången till deras bilder i dessa två steg.
1. Stäng av delningsförslag i Facebook
Gå in i Facebook-appen:
1. Tryck på menyn (☰). 2. Välj Inställningar och integritet → Inställningar. 3. Leta efter Delningsförslag för kamerarulle. 4. Stäng av båda reglagen. De ska vara grå, ej blå.
2. Begränsa Facebooks tillgång till dina bilder
Det här är kanske det viktigaste steget.
Gå till mobilens Inställningar → Integritet och säkerhet → Bilder.
Leta upp Facebook och ändra från Full åtkomst till Begränsad åtkomst eller Ingen åtkomst.
Har du Instagram installerat kan du passa på att kontrollera behörigheten där också.
Jag tycker att det är ganska skönt att själv bestämma vilka bilder appar faktiskt får tillgång till 🔐
Obs: Menyerna kan heta lite olika beroende på mobil och vilken version av appen du har.
Storia: bloggplattformen med community